Susan Faludi: Snytt – sviket
mot mannen.
Susan Faludi har skrevet en forstående bok om amerikanske menn. Hun styrer unna det nedlatende, selvfornøyde terapeut-språket som definerer mannlighet som en slags genetisk sykdom. En kunne frykte 600 sider med dokumentasjon av mannlig sjåvinisme og kvinnelig avmakt, fremført som en moralsk brøk der kvinner sitter med de riktige verdiene og mennene sitter ved makten. Å forbedre verden blir da å redusere menns posisjon.
Hannah Arendt |
Bokens mange intervju er gjort i
en periode hvor millioner mannlige industriarbeidsplasser ble borte. Som arbeidsledig
tilhører du ikke lenger et kollegium, dine faglige ferdigheter er ikke
etterspurt vare, du kan ikke forsørge din familie. De fleste kvinner foretrakk
å ha en mann hvis godt betalte jobb lot seg dokumentere gjennom godt synlig
forbruk. Begeistringen over å få en nyslått husfar i sofaen, med egne
oppfatninger om barneoppdragelse og hjemmeinnredning, var laber. Hva vil det si
å være mann da, hvis du ikke kan få anerkjennelse gjennom å løse utfordringer i
arbeidslivet?
Sylvester Stallone |
Ingen av de ulike intervjuobjektene blir presentert som eksempler på menns iboende djevelskap. Det er individer som kommer til orde, ikke bare eksempler. Men historiene deres er sammenfallende på et avgjørende punkt: Alle har savnet en far som det var mulig å være glad i. Forfatteren spurte ikke, men nesten alle intervjuobjektene brakte det på bane. Faludi er innom en krigsskole preget av ekstrem kvinnehets. Den vennlige, forstående tilnærmingen Faludi legger for dagen kan ikke hindre et forstemmende inntrykk av en militær blanding av homofobi og svett mannsfellesskap, der veteraner er farsfigurer og kvinner er truende vesener fra en annen galakse. Hetsen av homofile og kvinner er to sider av samme sak: frykten for de forbudte (umandige) egenskaper. Det er dumt i kvadrat, men det er fortsatt en formende kraft i USA.
Audie Murphy, USA’s Hollywood- krigshelt, sa at det som plaget ham mest er ”enn om sønnene mine vil prøve å leve opp til bildet av meg”. USA’s sønner ville det, det strømmet mange frivillige til Vietnam. Bokas grundige behandling av omstendighetene rundt My-Lai- massakren skildrer et krigsmaskineri som er bygget opp etter mønster av moderne bedrifter. Den lojale kampen mot en synlig fiende er byttet ut med individuell ”resultatmåling” i form av antall drepte, en utryddelseskrig mot kvinner og barn som springbrett for personlig karriere. Ingen ville høre på dem som beskrev denne krigen i noenlunde realistiske kategorier. Ikke da, og ikke nå. Tenk hvilken kulturrevolusjon som hadde utspilt seg hvis USA hadde bearbeidet Vietnamkrigen slik Tyskland har bearbeidet sin krig! Men Hollywood forsøker å gjøre Vietnam- krigen anstendig, og dyrker henført 2. verdenskrig i mentalt svart-hvitt.
Boka handler ikke hovedsakelig om krig og vold, men bildet Faludi ruller ut for oss er forstemmende. En økonomi som kun ivaretar aksjeeieres interesser har fatale følger, den sliter over de bånd av fellesskap og lojalitet som arbeiderne en gang hadde. Alt er til salgs, stadig nye livsområder blir underlagt markedets logikk. Den lojale, ansvarlige medborger blir en komisk fortidslevning, samfunnet atomiseres. Hvordan skal mannlige forbilder kunne lose gutter over i voksenverdenen? Voksenverdenen dyrker jo nettopp ungdom og hensynsløs individualisme, den forandrer seg stadig, og de som behersker spillet er ambisiøse 20-åringer, ikke fedre. En stor andel av befolkningen føler seg unyttige og uønsket, de er ikke med på ”vinnerlaget”. Det gir en farlig resonans for politiske rottefangere som tilbyr plass i rekkene og et felles mål å marsjere mot. Faludi holder blikket på både økonomi og kultur, hun har gjort et skikkelig arbeide og levert et redskap for å forstå og handle. I den grad feminismen blir en motkulturell protest mot konkurransesamfunn og kommersialisme, er den en alliert i kampen mot fremmedgjøringen. Men jeg er redd Faludi står temmelig alene, også blant feminister.
|
1 kommentar:
Jeg husker jeg leste boken for mange år siden og den var sentral i å vekke mitt engasjement for menns rettigheter. Jeg vil gjerne dele noen linker med deg som gir informasjon om diskriminering av menn:
http://www.pellebilling.se/
http://genusnytt.wordpress.com/
http://www.menweb.org/femexpos.htm
http://toysoldier.wordpress.com/
http://www.genderratic.com/p/836/manufacturing-female-victimhood-and-marginalizing-vulnerable-men/
http://owningyourshit.blogspot.no/
http://genusdebatten.se/
http://www.warrenfarrell.net/Summary/
Legg inn en kommentar